Leotartás

A Leonbergi lelke, jelleme, tulajdonságai, tartása, a gazda szemével.

Ezt a kis összeállítást azok ajánlom, akik a jövőben Leonbergit szándékoznak venni. Akik szeretnék megismerni nemcsak a fajta leírásban szereplő tulajdonságait, hanem a Leonbergi gazdák által a kutya nevelése, tartása során megismert tulajdonságokat is.

A Leonbergi megjelenése. Amikor az ember meglát egy Leonbergit először mindig az impozáns külső megjelenése fogja meg. Legtöbben ilyenkor szeretnek bele a Leonbergibe. Ha az elhatározást tett követi akkor hamarosan megérkezik a családba egy kicsi, bájos, imbolygó mackós járású, a farkát örökké csóváló bársonyos szőrgomolyag. Kis kutyához mérten nagy mancsával fáradhatatlanul futkározik, kerget mindent, ami a látóterébe kerül, rágcsál, elcsen minden érdekes tárgyat- főleg a gazdák cuccait-. Már egészen kicsi korában megmutatkozik az emberhez való szeretetteljes viszonya, hívó szóra azonnal odaszalad, és legszívesebben a közelében lábatlankodik. A kiskutyákra jellemző játékosságát sokáig megőrzi, külön öröm, hogy teljes szellemi és sokszor fizikai érettségét kb. 3 éves korára éri el, addig van egy "nagy - kis kutyagyerekünk"

Kamaszkorában az emberhez való kötődése még jobban kiteljesedik. A többi kutyával nem, vagy csak kivételes esetben agresszív. Ilyenkor érdemes egy kis engedelmességi kiképzésben részesíteni, amit nagyon könnyen megtanul, és könnyen kezelhetővé válik. A kutya falkában élő állat, azt kell benne tudatosítani, hogy a falkavezér a gazdája, nem ő, így ha rá is morran más kutyára, ezért rá kell szólni, hogy érezze, hogy ő nem moroghat, ezt csak a falkavezér teheti. Ez a kis alapkiképzés feltétlenül szükséges, mert bár békés szelíd természetű, de ne feledjük el, hogy kifejlett korára 40-50-60-70 sőt 80 kg súlyú is lehet. Ereje az ember erejének többszörösére nő, és ha élete során véletlenül veszélyes helyzetbe kerülünk vele, akkor pusztán fizikai erővel nem lehet megállítani. Ezért fontos, hogy a kutyát fiatal korában az alap engedelmességre szoktassuk. Fontos a nevelés milyensége ugyanakkor! Ne feledjük, hogy a Leót csakis szép szóval szabad nevelni. A szigorú, katonás nevelést megviseli, megtört, félénk kutyává teszi. Az embert alapvetően egy-egy mozzanatából érti, szavak nélkül is érzékenyen reagál gazdájára, ezért amikor neveljük, partnerként kell vele bánni.