Leotartás

Ha kölyköt kívánunk vásárolni, nézzünk meg több almot az összehasonlítás végett, figyelmet fordítva a kölykök lakhelyére, a szuka általános állapotára, a kiskutyák viselkedésére. A kölyökkori élmények meghatározó jelentőségűek a kutya személyiségének kialakulásában. A fejlődési szakaszoknak megfelelő tartási környezet, a szocializáció, az, hogy milyen hatások érik, alapvetően befolyásolják későbbi jellemüket. A tenyésztő célja, hogy az egymást követő nemzedékek mutassanak alkati-, élettani-, idegrendszeri tulajdonságokban javuló színvonalat, szukájától egészséges, életerős kölykök szülessenek. Ezért már a kölykök születése előtt biztosítania kell mindazokat a feltételeket, melyek a fenti célt szolgálják. Megfelelő minőségű táplálás, hatékony egészségvédelem, tiszta környezet, jó irányba befolyásolja a szuka körérzetét, minél jobban érzi magát, annál jobb az étvágya, kiegyensúlyozottabb, erősebb az ellenállóképessége a betegségekkel szemben. Ennek megfelelően az utódok is egészségesek, kiemelkedő minőségűek lesznek.

A baba leó:
4-5 hetes korban már sokat kell találkozniuk az emberrel, simogatni kell őket, sokat beszélni hozzájuk, mert mindezek hiányában nem tanulják meg, hogy az ember társasága jó, később félénkek, bizalmatlanok lesznek. Ha az emberrel való találkozás kellemes élmény számunkra, érdeklődők, nyitottak és kíváncsiak lesznek. Ebben a korban alapozódik meg a kutya és az ember bensőséges viszonya, a kötődés kialakítása.

Az új család és új otthon:
7-8 hetes korban szívesebben játszanak alomtestvéreikkel, kevésbé érdekli őket az emberi társaság és megtörténik az elválasztás is, az anya távolodik a kölyköktől. Ebben a szakaszban is nagyon fontos, hogy minél többet foglalkozzunk a kiskutyával, (szocializáció) ha azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott alaptermészetű legyen a későbbiekben is, hiszen általában a 8.-9. héten költöznek új otthonukba, a környezetváltozás, az új szokások, az elválás a mamától és az alomtestvérektől, bizony megviselik a kiskutyát.