Kutyabajok

A kutyák gyakran olyan hirtelen hang és látványingerrel szembesülnek, melyet nem tudnak megérteni, korábban még nem is találkoztak velük.(Ilyenek lehetnek: petárda, tűzijáték, mennydörgés, de akár telefon, vagy autó is).

Ezeket az ingereket a kutyák veszélyként élik meg, megzavarhatja őket és gyakran megszokottól eltérő viselkedést válthat ki náluk, legtöbbször szorongást vagy agressziót melynek a félelem az alapja. Pánikba eshetnek, és irracionálisan viselkedhetnek. Betörhetnek ijedtükben zárt helyiségbe, akár az ablakon, akár az üvegajtón keresztül vagy éppen ellenkezőleg, kitörhetnek a helyükről, hogy minél előbb a gazdájukhoz vagy egy általuk biztonságosnak vélt menedékhez jussanak. Ilyenkor a fájdalommal sem törődnek, gyakran kárt is tehetnek magukban.

A félelem miatt kifelé menekülő kutya, gyakran válik baleset áldozatává. Szerencsésebb esetben ezek csak apróbb horzsolt, hasított vagy szúrt sebek, előfordulhatnak azonban végtagtörések, belső sérülések is, de akár kedvencünk életébe is kerülhet. Szilveszter környékén sajnos drasztikusan megnő az elütött kutyák száma. Ilyenkor gyakran nem képesek tájékozódni, így ha el is szöknek nem biztos, hogy hazatalálnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdi minden olyan lehetőséget megragadjon, amivel meg tudja akadályozni a kedvence eltűnését.

Lehetőség szerint már kölyökkorban hozzá kell szoktatni kedvenceinket ezekhez a hangingerekhez.

Érdemes pozitív megerősítéssel próbálkozni. Fontos, hogy ne nyugtatgassuk, ne babusgassuk őket, mert ezáltal csak megerősítjük a félelmet bennük és úgy érzik megjutalmazzuk őket azért, ahogyan a hangingerre reagáltak.