A Leonberger Magyarországon

A fajtatörténet megírásáért külön köszönettel tartozunk Vida József Úrnak, az Ő fáradságos munkája nélkül ez az összefoglaló nem készülhetett volna el.

Bár valószínűsíthető, hogy már korábban is volt Leonbergi hazánkban, így a XX. század elején, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy Sissy-nek Leonbergi kutyái voltak. Egyes régi német újságok említést tesznek a bécsi, illetve a magyar Leonbergikről. Hiteles írásos bizonyíték az 1976-os évtől található. Az eredetileg Németjuhászokkal foglalkozó Kardos Lajos 1976 őszén Ausztriából hozta be (Peter Czejnek segítségével - ő már a hetvenes évek elején foglalkozott Leonbergikkel) az első Leonbergit akinek, Bella von Lerchenberg volt a törzskönyvi neve. Ezért tekinthetjük ma Kardos Lajost a Leonbergi fajta magyarországi meghonosítójának.

A kutya szép "hölgyé" cseperedett a kiállításokon is szép eredményeket ért el, de 3 éves korára kiderült, hogy nem lehetnek kölykei. Ez nagy csapás volt a tulajdonos számára, de Kardos Úr nem hátrált 1979-ben újabb kölyök vásárlására szánta el magát és ekkor érkezett az országba Chica v.d. Plejaden, mellyel elkezdhette a Leonbergi magyarországi tenyésztését.

Az akkori kusza viszonyokat jól jellemzi az, hogy az első bejegyzett Leonbergi a MET LEONB 1. valószínűsíthetőleg nem is Leonbergi volt, hanem egy Akbash ALINA néven. A törzskönyvezésből kiderül, hogy a kutya "B" törzskönyvel került a Magyar Ebtörzskönyvbe. Tulajdonosa Patkó József volt. Így történhetett meg az, hogy Chira v. d. Plajeden törzskönyvi száma "2" lett.

Az első Leonbergi alomalom, amely törzskönyvezésre került Patkósi kennelnével került ellátásra, és a már említett "ALINA" kölykeinek apja az egyik legnagyobb NDK kennelből származó Othelló Stammhaus Eike. (tenyésztője a Gerhard Knape volt, aki 1964-ben alapította tenyészetét, és napjainkig speciálbíróként ismert). A Patkosi kennelben 1981. március 4.-én született meg az alom. Ezt követe Kardos Lajos "Kiserdei" "C" alma, amely 1981. november 02.-án született meg. Ennek az alomnak volt elöszőrelőször zárt a törzskönyve. A kölykök apja egy Arres v. Schloss Almegg volt.