Leovásárlás

- legyen és láthassa az orvosi szűrését a két szülőnek (főleg diszplázia szűrés!) HD 0 vagy A1, A2 az ideális. Ezek a jó szűrési eredmények, bár engedélyezett egészen HD C-ig a pároztatás. A Leonbergi "érzékeny a csípőjére", jobb esély van egészséges kiskutyára, ha mindkét szülő kitűnő szűrési eredménnyel rendelkezik. (Sok jó HD As leonbergi van, nem szabad bedőlni annak, hogy nem olyan rossz az a B vagy C....nem olyan rossz az, de okozhat több gondot mint nem)

- ha honlapról tájékozódunk/levelezünk: legyenek képek a két szülőről (minél több, annál jobb! nem csak a gyönyörködés kedvéért). Természetesen a személyes találkozást nem pótolhatja semmilyen kép sem, ha csak arra az elvre gondolunk, hogy "Hiszem, ha látom!"

- lehessen személyesen is megnézni mindkét szülőt! Ha erre van lehetőség fontos megnézni, hogy a kutya milyen állapotban van: legyen egészségesen fényes a bundája, jó kedvű, élénk, tiszta tekintetű (nem borostyánsárga szemek! középbarna, sötétbarna ideálisan). Egy kismama kutya is lehet tökéletesen jó állapotban, sőt, legyen jó bőrben és élénk, a kölykeivel foglalkozó, gondos mama.

Érdemes megnézni, hogy a lábak mennyire egyenesek, ne legyenek túl lazák, kifordulók. A hátsó lábak ne legyenek kifordultak, ne húzza be a kutya maga alá, legyen a mozgása könnyed. A hát legyen erős, egyenes.

Az idegrendszer: legyen kedves, érdeklődő, a területét védheti és ugathat, de amint belép az ember a kutya legyen nyugodt, elfogadó. A látogatók körül sürgő forgó érdeklődő kutya az egészséges Leonbergi!