Leovásárlás

Egy almon belül lehet kevésbé "jó" egyed is (pl. színhibás, foghibás, egyheréjű) és lehet tudatosan ilyet választani ha csak hobbi célra veszünk kutyát. Ezek "szépséghibák" melyek bár kiállításon nem toleráltak és tenyésztésbe az ilyen egyed nem vonható, de tökéletes hobbi, családi kutya és kedvezőbb az ára is. Az ideális tenyésztői etika szerint ilyenkor nem illik pénzt kérni vagy csak az eredeti ár kis százalékát, de a szempont, ha már családtagot választunk nem az, hogy minél olcsóbb kutyát vegyünk vagy ingyen juthassunk hozzá úgysem... hisz nem hiába kerestünk fel gondosan egy tenyésztőt és nem menhelyre mentünk.

Ez esetben is, alapvetően tudnia illik és kell a vevőnek, hogy mire vállalkozik, ugyanis egyes hibák későbbi állatorvosi beavatkozást igényelnek (pl. egyheréjűség). Érdemes döntés előtt állatorvos véleményét kikérni és mindezt a szerződésben rögzíteni.

"Használati Útmutató":

A felelős tenyésztő írott formában is nyújt tájékoztatást arról, hogy tapasztalatai szerint hogyan érdemes gondozni, nevelni, táplálni a kiskutyát. Sőt, jogos kitétel az, ha garanciát akkor vállal csak, ha utasításait betartották, illetve a kutyát illető egészségügyi kérdésekben állatorvos döntött.

Kutya eladást illetően, a vevő számára legyen információ:

- a két szülő vérvonaláról, azaz láthassa a két törzskönyvet (ükszülőkig felmenőkkel), a törzskönyvön minden felmenőnél ideális esetben jelölve van a csipőszűrési eredménye: HD 0 vagy HD A1 vagy A2...