Leomentés

 • 5. § (1) Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról.
  (2) A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
  (3) A szabadban tartott állatot védeni kell a kedvezőtlen időjárás káros hatásaitól és természetes ellenségeitől. Az állandóan bezárva tartott állat számára tartója köteles megfelelő mozgásteret biztosító férőhelyről gondoskodni.
Az állat kímélete, az állatkínzás tilalma
 • 6. § (1) Az állatot nem szabad:
  a) kínozni,
  b) emberre vagy állatra uszítani, illetőleg állatviadalra idomítani,
  c) kényszertakarmányozásra fogni, kivéve az egészségügyi megfontolásból való kényszerű táplálás esetét,
  d) a kíméletét nem biztosító módon mozgatni és szállítani, elhelyezni,
  e) a teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni,
  f) természetellenes és önpusztító tevékenységre szoktatni.
 • 7. § (1) Tilos az állat fizikai, pszichikai állapotának olyan kipróbáltatása, küzdelemre késztetése egy másik állattal vagy emberrel, amely sérülést vagy halált okoz (a továbbiakban együtt: állatviadal). Tilos az állatviadal szervezése, tartása, továbbá az állatviadalra fogadás szervezése, az állatviadalon való közreműködés, részvétel, fogadáskötés.
 • 8. § Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos. A törvényt az Országgyűlés az 1998. március 16-i ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja: 1998. április 1., a hatálybalépés napja: 1999. január 1.

Ezeket minden állattartó figyelmébe ajánljuk!

Megj. forrás: http://www.rex.hu/content/documents/rex.pdf